Преглед на новина


Тонюс затяга хватката около червения номер в MX2

Състезателят на CLS Monster Energy Kawasaki – Арно Тонюс задържа червения номер на водач в МХ2 сериите на FIM Motocross World Championship. Стилният швейцарец се пребори с променливото време на Севлиево, завърши втори и се качи се на подиума за трети пореден път. Той не бе единствения пилот на Monster, който бе окъпан в шампанско. Готие Пулен успя да изтрие някои горчиви спомени от техническия проблем в Италия миналата седмица и се качи на второто стъпало на почетната стълбичка.

На огромна табела, намираща се над един от склоновете, пише ‘The best motocross track in the world’ (Най-доброто трасе за мотокрос в света). Това е субективно мнение, но много от звездите на GP събрали се на страхотната писта биха използвали думи като „неравна“, „набраздена“ или най-просто - „трудна“. Дъждовете, които валяха цяла седмица, наводниха почвата и превърнаха твърдото трасе в тресавище с втвърдени коловози. То бе подходящо изпитание като за смелостта и уменията на райдърите, така и на тяхната отдаденост. Дъждът се завърна в неделя  и образува огромни локви, още по-дълбоки коловози и канали, и раздели надпреварата на две части.

Тонюс взе две втори места със своето зелено Kawasaki, а увереността на атаките и чистото вземане на завоите бяха това, което го отличаваше от другите. Той изпревари четирима пилоти в първото състезание, но леко подхлъзване позволи на световния шампион Джефри Херлингс да пресече финала първи. Във втория манш Арно преследваше своя холандски опонент и го натискаше до края, но не успя да го задмине.

„Трасето бе доста тежко и лесно можеше да се направи грешка“ сподели швейцареца. „Битката с Джефри беше добра, натисках здраво и дадох всичко от себе си да го победя. Не се получи днес, но скоростта беше добра. Страхотно бе да се състезавам и ни предстоят още много битки.“

При 450 кубиковите, Готие Пулен спечели убедително първия манш на клас MXGP. Пилота на Monster Energy Kawasaki бе недостижим и избяга на Тони Кайроли. Във втория, френският ас не стартира добре, но четвъртото място в проливния дъжд бе достатъчно за втора позиция в крайното класиране.

„Доволен съм от карането си, особено след като ми бе трудно да се концентрирам заради контузия във врата, която се появи през седмицата“ каза номер 21. „И все пак спечелих първия манш. Много се гордея с това, защото карането ми беше добро и чисто. Във втория трасето бе съвсем различно! В крайна сметка уикенда беше добър.“

Една от най-оспорваните битки за деня бе във второто състезание от European EMX250 между Хорхе Сарагоса и Пол Йонас. Испанският пилот се бори с латвиеца, както и с надъхания Микеле Червелин, в продължение на 13 обиколки и грабна победата за първи път. 

Лошият късмет в спорта бе надвиснал над отбора на Monster Energy през този уикенд. Алесандро Лупино докуца до Севлиево с патерици след като скъса сухожилие в дясното си коляно по време на тренировки. Сега изглежда, че ще пропусне важна част от сезона и ще трябва да избере най-добрия вариант за операция.

Междувременно, в Англия, съотборникът му – Томи Сърл се качи отново на своето CLS Kawasaki за първи път след операцията, която фиксира счупената му китка след зверската катастрофа по време на Гранд При на Тайланд. Британецът може би ще се завърне в световния шампионата за шестия кръг от сериите във Валкенсвард, Холандия на 4-ти май.

 



Източник: monster Energy.com
Публикувано на: 23.04.2014г.

Коментари