Преглед на новина


Мотополигонът в Сливен също взе лиценз за домакинство на европейския шампионат

Трасето в комплекса "Летище Бършен" край Сливен получи лиценз за провеждане на Европейския шампионат по мотокрос за следващите 3 години. Признанието и високата оценка за свършеното в последните 24 месеца на съоръжението дойде от делегата на FIM Europe Херман Яколич (Словения). Той не скри възхищението си от отличната организация на състезанието за Европейския шампионат по мотокрос в клас ЕМХ 65 и ЕМХ 85, Източноевропейския и Републиканския шампионат в класовете МХ 2, МХ 1, МХ, което завърши днес в Сливен.

Домакините впечатлиха с безупречна организация и отлично подготвеното трасе, като съдии, гости и официални лица признаха, че това е едно от най-добре организираните състезания в България в последните години.

Феновете на мотокроса в региона са познати като едни от най-отдадените и през уикенда затвърдиха тези впечатления, след като през двата състезателни дни имаше стотици зрители край трасето. В Гран При България участваха 98 състезатели от Гърция, Сърбия, Хърватия, Молдова, Унгария, Румъния, Македония и България.

В клас EMX 65 на Европейския шампионат победител стана унгарецът Адам Ковач (КТМ), който спечели убедително и двата манша. Втори е Игор Чухарчук от Молдова (КТМ), а трети е неговият сънародник Николай Тимус. Четвърто място зае българинът Кристиан Иванов (КТМ).

В клас ЕМХ 85 шампион е Алекс Димитров (КТМ). Той завърши трети в първия манш, но спечели втория и събра актив от 45 точки. На втора позиция остана Момчил Иванов (КТМ) с 40 точки, а трети е представителят на Хърватия Никола Хранич.

В клас МХ на Източноевропейския шампионат, който е и кръг от Републиканското първенство, победител стана Мартин Тодоров (Сузуки). Той събра 47 точки, колкото завоюва и Юлиан Райчев (Кавазаки). Предимството е за този, който има по-предно класиране във втория манш, а това е Тодоров, който го спечели, и с това заслужи и крайната победа. Трети остана Теодор Гигов (Кавазаки) с 40 точки.

В клас МХ 1 първи е македонецът Християн Илиовски (Хонда), който събра 47 точки. Той изпревари румънеца Адриан Радута (КТМ) - 45 точки и Николай Йовчев (Хонда), който финишира втори в първия манш и трети във втория, с което събра общо 42 точки.

В клас МХ 2 шампион е Георгиос Арванитис (Ямаха), който спечели и двата маншаи прибави нови 50 точки към своя актив за генералното класиране. Втори в Сливен остана Валентин Роглев (КТМ), а трети Кристиан Ангелов (Ямаха).

Отборен шампион в Източноевропейския шампионат е България, следван от Турция и Сърбия. Отборно класиране мъже: "Цочев рейсинг тийм". Отборно клас МХ: "МСК Калабак 1969" Отборно юноши: "Тексим мотор спорт"

В 11-я кръг на Световния шампионат по мотокрос в Германия в клас МХ 2 Петър Петров (Ямаха) завърши на 12-то място. На същото трасе се проведе и поредния кръг в Европейския шампионат в клас ЕМХ 125 cc., където Майкъл Иванов (КТМ) зае 10-то място, а Иван Петров не завърши, заради падане във втория манш.

Следващият уикенд (28-29 юни) в Глобаре, Сърбия, ще се проведе предпоследният (шести) кръг е Европейския шампионат в класове ЕМХ 65 и ЕМХ 85, както и седмият кръг от Източноевропейския шампионат по мотокрос.


Източник: Sportal.bg 

Публикувано на :25.06.2014

 

Коментари