Преглед на новина


Камаз срещу останалите

Синята армада на Камаз отново се подготвя да доминира по трасето на рали Дакар 2015. Руските машини имат общо 12 титли при камионите за последните 18 издания на надпреварата, а рали Дакар 2014 бе нещо като апогей за Камаз, тъй като след шампиона Андрей Каргинов, още три сини машини допълниха топ 5 на състезанието, отстъпвайки единствено второто място на Жерард Де Рой и Iveco.

Дали рали Дакар 2015 ще е също толкова успешно за Камаз? Със сигурност, на руснаците няма да им е много лесно! За първи път в историята си, рали Дакар ще има маратонски етап за камионите с отделен бивак край Икике. Каргинов и сие ще трябва или да са много внимателни и да пазят машините, или (по-вероятно) да имат пълната готовност за сериозни ремонти.

Въпреки, че определено Камаз са фаворитите за победа в рали Дакар 2015, трябва да се знае, че няма непревзимаеми крепости! От Холандия, шампионът в рали Дакар 2012 Жерард Де Рой отново стяга своята Iveco флотилия, за да се бори срещу руснаците. Всее пак този януари, „летящият холандец“ завърши втори, и то на едва 3 минути след Каргинов, което в класа на камионите е равносилно на едно мигване с очи. А неговият братовчед Ханс Стейси, който ще е с нова машина, също е сред малцината, опълчили се на Камаз, и то в ерата на Чагин – Стейси победи в последното африканско издание на маратона през 2007 г. (тогава с MAN).

И като споменахме MAN, още един от традиционно силните пилоти тази година ще дища във врата на Камаз – Алеш Лопрайс, за когото вече споменахме, че няма да е с Tatra в рали Дакар, а именно с немски камион. Съотборник на чешкия пилот ще бъде друг силен ветеран от рали Дакар – Марсел Ван Валйт, който е бронзов медалист от маратона през 2010 година.

Определено, битката между Камаз и останалия камионджийски свят, ще е едно от най-интересните неща в рали Дакар 2015. А споменахме ли, че руснаците ще изпратят два камиона и на Africa Eco Race? Скоро ще ви разкажем и за това!


Източник: off-road.bg
Публикувано на: 14.12.2014г.

Коментари