Преглед на новина


Федерацията по мотоциклетизъм ''замразява'' дейноста си

Българската федерация по мотоциклетизъм (БФМ) замразява дейността си, съобщи нейният президент Богдан Николов, предаде dnevnik.bg. Причината е липсата на средства, с които да се издържа организацията.

"В края на най-успешната година в история на българския мотоциклетизъм ни се налага да замразим федерацията", каза Николов.

"Не може федерацията да се издържа само от личните заеми, които взимам. Имам да връщам кредити към банки, продадох част от собствеността си, за да просъществуваме през тази година. Не сме получили нито лев през тази година от Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС). Още не знаем дали ще получим нещо от министерството на спорта", добави той.

Със замразяването на дейността се поставя под въпрос провеждането на състезанията от европейските и световни шампионати, които България трябва да домакинства през 2010 г. "Имаме да организираме десетина международни надпревари. Освен за тяхното провеждане ни трябват средства и за издържане на нашите пилоти, които се доказаха като станаха шампиони", каза президентът на БФМ.

Той обясни, че цялата организация на едно състезание през тази година е излизала около 140 хил. лева. Николов пресмята необходимия бюджет на федерацията за 2010 г. на 3 млн. лева.

Преди две години БФМ се прочу с това, че получи 4 милиона лева от бюджетния излишък. В същата година толкова получиха всички останали спортове за олимпийска подготовка. Федерацията има предварителен договор за домакинство на състезание от MotoGP, но все още не е започнал строеж на писта.

"Изготвили сме подробен план, който ще представим на министър Нейков. В него е описано и пресметнато всичко до стотинка, той трябва да реши дали ще получим някакви средства за следващата година", каза Николов.

Според него прекратяването на дейността на федерацията няма да попречи на преговорите и плановете за домакинство на състезание от MotoGP. "Федерацията е просто инстанция, която няма роля. Всичко се прехвърля към акционерното дружество, което си движи нещата", каза Николов.

Публикувано на: 05.11.2009г.

Коментари