Преглед на новина


Наградиха състезателите по мотоциклетизъм за успешното им представяне на европейската сцена

Днес на пресконференция в сградата на Министерството на физическото възпитание и спорт президентът на Европейския мотоциклетен съюз (EUM) Виченцо Маци връчи наградите на българските шампиони по мотоциклетизъм. Президентът на UEM е на посещение в България от 22 до 24 януари, заедно с президентът на комисия "Ендуро" при UEM и световният ендуро шампион Франко Гуалди.

За отличното си представяне на европейската сцена през годината призове получиха Росен Тончев, Александър Георгиев и Ангел Караньотов, които грабнаха сребърните медали на Световната купа на нациите по супермото и постигнаха исторически успех за България. В индивидуален план нашите състезатели също се представиха на ниво. Росен Тончев спечели битката в борбата за европейската купа в клас S Open, а Александър Георгиев - в клас S1. Караньотов пък стана първият българин, завоювал златния медал на европейския шампионат по супермото. Две отличия получи и Калин Кулев - европейски шампион по супермото в клас MaxiMoto и сребърен медал от европейската купа в клас S Open.

Награди бяха връчени и на младите надежди на българския мотоциклетен спорт Иван Петров - европейски шампион по мотокрос за 2009 в клас 65 сс, Цонко Пеев (носител на европейската купа по супермото клас Junior), Майкъл Иванов (второ място на европейската купа по супермото клас Junior) и Станимир Илиев (бронзов медалист в европейската купа по супермото клас Junior).

На награждаването присъстваха българският премиер Бойко Борисов и спортният министър Свилен Нейков, които бяха отличени от Маци за приноса си към развитието на мотоциклетизма в страната.

"Щастлив съм, че съм в България. Имам много приятели тук и чувствам България като моя втора страна. Федерацията на страната спечели много важни награди през 2009-а година - Севлиево е най-добро трасе в света за МХ1 и МХ2, Троян - за МХ3, а в Плевен е най-добрата писта за супермото. Освен това България има много европейски шампиони и е вицесветовен шампион по супермото. Освен това през 2010-а година страната ще бъде домакин на 5 европейски и 4 световни шампионата. Вашите състезатели са съкровище и те са представителното лице на страната пред света", каза Маци.

"В това време на финансова криза ние правим всичко възможно да финансираме българския мотоциклетизъм и федерацията (б.а.- заедно с МФВС и Нейков). Пожелавам на състезателите много успехи и много титли", заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства само в началото на пресконференцията поради неотложни ангажименти.

Признанието на Маци е изключително важно за България в този момент, защото страната ни все още се бори за място в календарите на Формула 1, Мото ГП и Супербайк. Всеизвестен факт е, че тези състезания не навсякъде са печеливши, но в държавите, в които се провеждат, имат основен принос за реклама и престиж. Това бе потвърдено както от Маци, така и от спортния министър Свилен Нейков. "Имаме три отлични трасета в Троян, Севлиево и Плевен. Имаме отлични състезатели, които ни представят пред света. Признанието вече го получихме днес от г-н Маци", заяви Нейков, след което връчи плакет на президента на UEM.

Източник: Moto-Zone.bg
Публикувано на: 22.01.2010г.

Коментари