Преглед на новина


KTM 2010 - 350 SX-F, 450 SX-F, 250 SX-F

Мотоциклетите: 350 SX-F, 450 SX-F, 250 SX-F
За да спечелиш титлата в Световния шампионат по мотокрос, трябва да притежаваш перфектния тандем състезател-мотоциклет. Тази година чрез 350 SX-F, КТМ поемат известен риск, заради по-малката вместимост на агрегата на мотоциклета. Въпреки намаленият обем обаче, моторът се представи чудесно в Италия и ако продължи в същия дух, австрийците спокойно могат да се похвалят, че са отворили нова страница в историята на световния мотокрос. В клас МХ1 лимитът на възможностите на КТМ 350 SX-F през сезон 2010, ще има възможност да изпита шампионът Тони Кайроли. Макс Нагл и Руи Гонкалвес ще се борят за титлата с помощта на подобрения 450 SX-F, а състезателите от клас МХ2 ще разчитат отново на 250 сс вариант, който също има известни обновления в сравнение с миналата година.

Новият 350 SX-F - оръжието на КТМ в МХ1 за сезон 2010
„Понякога 250 сс са твърде малко, а 450 сс прекалено много. Затова защо да не се спрем по средата?" - така десеткратният световен шампион по мотокрос Стефан Евертс отговаря на въпроса на Dirtrider.com защо КТМ са избрали точно тази нестандартна кубатура от 350 сс за новото си офроуд бижу. По време на Mantova Starcross 2010 пък 350 SX-F шашна многохилядната публика с блестящ дебют на официално състезание. Именно благодарение на него, Тони Кайроли грабна приза в първата мотокрос надпревара за сезона.
КТМ 350 SX-F бе представен за първи път пред любителите на мотокроса през ноември месец миналата година на най-голямото мотоциклетно изложение EICMA 2009. Със своята специфична кубатура новото „бебе" на Евертс е на път да направи революция в мотокроса или поне това обещават шефовете на австрийската компания. 350-те сс правят управлението на оранжевия красавец по-леко и го доближават по пъргавина и маневреност до 250 сс вариант, но в същото време максималната мощност на мотоциклета от 56 к.с. е достатъчна, за да може той да бъде достоен конкурент на 450 сс машини в клас МХ1. Разбира се, 350 SX-F предлага по-малко ускорение на някои обороти в сравнение с 450-кубиковите мотоциклети, но има доста трасета, където средната скорост е достатъчно ниска и възможностите на този двигател могат спокойно да се уравновесят с тези на по-големите машини.
Подобренията на 350 SX-F обаче не се крият единствено в капацитета на двигателя. Горивната система на мотоциклета Keihin EMS е последно поколение и с електронно впръскване на горивото. Хромираната рама също е подновена и олекотена, което води до общо тегло на мотоциклета от 102 кг. Безспорна иновация при мотоциклетите на КТМ намираме в задното окачване на 350 SX-F, което вече е линково.

2010 КТМ 450 SX-F - вече с 5 скорости
Макар 350 сс вариант на КТМ да е вече факт, австрийците не подценяват по-големите машини в МХ1 и решават, че Макс Нагл и Руи Гонкалвес ще карат 450 SX-F. Основните преработки в тазгодишния модел са насочени главно към подобрение на подвижността и управлението на мотоциклета. Ето и някои от тях...
Двигателят е едноцилиндров четиритактов DOHC с 4 клапана и работен обем 449,3 сс. Буталото на агрегата е по-здраво в сравнение с модела от 2009-та г., снабдено с нови бутални пръстени, за да се намали загубата на масло и налягане, а така също и удебелено чело. Настройките на карбуратора са преработени. Колекторът е титаниев, като към него добавяме и новата система HPRS (Header Pipe Resonator System), благодарение на която сърцето на 450 SX-F „бие" по-тихо. Инженерите на КТМ са преценили, че при по-големия SX-F няма да инсталират система за електронно впръскване на горивото (EFI) и поемат риска да бъдат единствения 450 сс в МХ1 без тази екстра.
Предната част на рамата на 2010 КТМ 450 SX-F е заварена за кормилната глава с 10 мм по-ниско, в сравнение с модела от 2009 г. Това намалява височината на мотоциклета, центърът на тежестта на мотора е разположен по-ниско, а от там се подобрява стабилността му. Тройниците са подновени, с дължина на офсета 22 мм, за разлика от миналогодишния вариант, където офсета е 20 мм.
Новост при 2010 KTM 450 SX-F е пет-степенната скоростна кутия, като досега трансмисията на мотоциклета бе само 4 скорости.

2010 КТМ 250 SX-F
През сезон 2010 в малкия клас Маскуин, Симпсън и Херлингс ще карат 250 SX-F, който също има известни подобрения.
Подобно на по-големия си 450 сс събрат, впечатление и тук прави здравата работа на австрийските инженери по новият дизайн на рамата и тройниците. Дължината на офсета сега при 250 също е променена на 22 мм. Настройките на окачването са преработени, вилката WP има ново уплътнение и втулки с цел да се намали триенето при плъзгане. Това, комбинирано с новите тройници и амортисьорната система PDS, води до оптимално управление и стабилност.
Двигателят е едноцилиндров 4-тактов DOHC с капацитет 248,6 сс. Обновления намираме при въздушната кутия, която е с т.нар. TwinAir Filter дизайн. Филтърът на 2010 ¬250 SX-F е по-добре защитен, с нова форма в предната част с цел да се намали навлизането на вредни емисии. На задната страна на филтъра е разположена малка стена, която да попречи нахлуването на вода в него.

Източник: Moto-Zone.bg
Публикувано на: 18.02.2010г.

Коментари