Преглед на новина


FIM World MX Championship: Red Bull KTM Factory Team и новият нестандартен 350 SX-F

Офроуд сезонът при мотоциклетите бе открит на 6 и 7-ми февруари, когато в Италия се проведе 27-мото издание на Mantova Starcross. Сега любителите на този толкова зрелищен и атрактивен спорт с нетърпение очакват датата 4 април, когато в България ще стартира Световният шампионат по мотокрос (FIM World Motocross Championship). Мото-полигонът „Горна Росица" край Севлиево за пореден път ще събере величията в мотокроса, които ще се борят за престижната титла в едно от най-старите първенства в света. Ние пък решихме да Ви представим главните действащи лица, които ще премерят сили на трасето тази година - отборите в класовете МХ1 и МХ2, както и най-новите подобрения на техните мотоциклети.

Започваме със заводския отбор на КТМ - Red Bull KTM Factory Team, чийто пилоти бяха официално представени именно по време на Starcross-а в Мантова. В стремежа си към „най-доброто" австрийците този път като че ли са уцелили десетката. Тимът на КТМ е съставен от трима настоящи носители на световни титли, двама вице -световни шампиони и един 15-годишен младеж, който тепърва ще се доказва в големия мотокрос.

МХ1: Антонио Кайроли, Максимилиян Нагл и Руи Гонкалвес
При 450 кубиковите към вече успешно утвърдилото се дуо Максимилиян Нагл - Руи Гонкалвес, се присъединява настоящият световен шампион Антонио Кайроли, който по време на Mantova Starcross спечели първата си победа за сезона с новия 350 SX-F. През 2009 Кайроли печели първенството като част от тима на Yamaha, а година по-рано титлата е в ръцете на Макс Нагл. През изминалия сезон пък съотборникът им Руи Гонкалвес печели второто място в клас МХ2, но сега ще трябва да се справи с жестоката конкуренция при „големите" в мотокроса в МХ1.

Антонио Кайроли: Роден в Сицилия през 1985 г., Тони Кайроли започва да се състезава на 4 годишна възраст. По пътя към „висшата лига" италианецът спечелва голям брой отличия в юношеските първенства, а безспорният му талант определено не остава незабелязан. Тони Кайроли започва да кара в клас 125 сс на световния шампионат през 2002 г., а през 2003-та подписва договор с отбора на Клаудио де Карли.

Кайроли записва първата си победа при 250 кубикувите през 2004-та в гранд при на Чехия и завършва сезонът в МХ2 на трето място. През 2005-та италианският състезател заслужено става световен шампион в клас МХ2. Следващият сезон лош късмет и контузия оставят Кайроли на второ място в световния шампионат, но печели Европейския суперкрос шампионат и италианските МХ2 серии. През 2007 г. Тони е победител в 10 от 15-те кръга на световния шампионат, което му осигурява втора титла в МХ2. Замествайки Джош Копинс в МХ1, Кайроли грабва и първата си победа при 450 сс, където официално преминава през 2008-ма. През 2009-та след един изключително успешен сезон Кайроли печели титлата в МХ1 и става част от отбора на КТМ.

Макс Нагл е роден на 7 август 1987 г. във Вилхелм, Германия. Започва да кара мотокрос на 5 годишна възраст, а три години по-късно печели и първото си състезание. През 2000 година заема първото място в клас 85 сс на германското първенство, а през 2004 и 2006 е победител в клас МХ2 отново в шампионата на родинатаси. През 2008 г. Макс Нагл става шампион при 450 сс в Германия и е привлечен в КТМ. Същата година германският състезател разкрива блестящия си талант и печели първата си световна титла в клас МХ1.

Руи Гонкалвес е роден на 17 май 1985 г. и започва да се състезава професионално през 1993-та година. Към семейството на КТМ се присъединява през 2006-та година, а през 2009-та става вице-шампион в клас МХ2.


МХ2: Марвин Маскуин, Шоун Симпсън, Джефри Херлингс
Настоящият световен шампион в клас МХ2 Марвин Маскуин (роден 30.12.1989 г.) печели първото си гранд при в Севлиево миналата година. Тъй като КТМ целят да привлекат най-добрите състезатели в редиците си, беше просто въпрос на време Маскуин да напусне отбора на NGS Honda и да стане част от оранжевото семейство. Но да се върнем малко назад... Кариерата на Марвин започва в европейския шампионат - идеалният начин за млад състезател да навлезе в световните мотокрос серии. Французинът стартира с разочароващото 24 място през 2006-та, но още следващия сезон се класира 4-рти. През 2008-ма Марвин Маскуин стартира клас МХ2 на Световния шампионат като част от отбора на NGS Honda. За съжаление падане по време на Гранд при на Чехия му попречва да финишира в топ 10. Налага се Маскуин да пропусне две състезания заради счупена кост на крака, но се завръща на трасето във Феанца, Италия, завършвайки шампионата на 14-ста позиция. 2009-та бе годината Марвин, когато френският пилот грабна титлата в клас МХ2 на световния шампионат.

Шоун Симпсън (Shaun Simpson) е роден на 13 март 1988 г. в Дънди, Шотландия. През 97-ма г. Симпсън взима участие в първото си състезание едва на 9 години, когато завършва 8-ми в Оркни Бийч. Същата година печели и първата си победа, карайки 85 сс Small Wheel. През 2003-та Шоун печели всички състезания в клас 125 сс на британското училищно първенство по мотокрос, като през този сезон се включва и в английското първенство, карайки Honda. Шоун Симпсън печели първото състезание от английския шампионат през 2007-ма. 2008-ма се оказва изключително успешна за младия шотландец - той печели първия си подиум в клас МХ2 на световния шампионат в Гранд При на България, завършвайки на трето място, а в края на сезона грабва и световната титла. За съжаление, поради контузия, Симпсън изпусна по-голямата част от миналогодишния световен шампионат.

Роден на 12 април 1994-та в Холандия, Джефри Херлингс е новата надежда на КТМ. През 2002 и 2003-та става шампион на Холандия в клас 65 сс, а през 2004 освен холандското първенство печели и трето място в европейския шампионат по мотокрос. През 2005 Джефри преминава в 85 сс и отново е шампион на страната си. 2006-та не е сред най-успешните му години и завършва на разочароващото 4-рто място. През 2008-ма Херлингс отново взима титлата в Холандия и става шампион на Европа в клас 85 сс.

Стефани Леъйр (Stephanie Laier - 110) стана първата жена, участвала в Mantova Starcross в 27 годишната история на надпреварата. Родена на 8 август 1985 г. в Хилдеберг, Германия, Стефи регистрира първото си участие в професионално състезание на 12 годишна възраст. Талантливата мотоциклетистка може да се похвали с опит не само в мотокрос, но и в ендуро състезанията. През 92-ра е трета в клас KS 50 сс на германския шампионат по мотокрос, а през 96-ста преминава в клас 60 сс и завършва на второ място. В клас 125 сс Стефи дебютира през 99-та година, а по-големите й успехи идват през 2001, когато става световен шампион в женското първенство в САЩ (WML World Champion USA), първо място в женския вариант на Pro AMA/Bel-Ray. През 2004 Стефани Лейър се включва в европейския шампионат по мотокрос за жени, като още първия сезон грабва титлата в първенството. През 2007-ма германката е четвърта на европейското първенство и 12-ста на световното, а през 2008-ма заема престижно второ място на световния шампионат за жени.

Източник: Moto-Zone.bg
Публикувано на: 28.03.2010г.

Коментари