Преглед на новина


Yamaha Monster Energy 2010 motocross team – част I

Moto-Zone.bg продължава с представянето на отборите и мотоциклетите в световния шампионат по мотокрос, като този път ще Ви срещне с носителят на световната титла от 2008 г. Давид Филипаертс (David Philippaerts), тийнейджърът Гаутиер Паулин (Gautier Pauline) от отбора на Yamaha Monster Energy, както и уникалните мотоциклети YZ450F и YZ250F.
Заводският отбор на Yamaha винаги е бил сред водещите тимове на световната мотокрос сцена. Безспорно доказателство са спечелените четири шампионата от 2003 до 2006-ста именно с линията YZ и благодарение на Стефан Евертс. Но това не е всичко… През 1999-та година Андреа Бартолини също носи златото в отбора на японците в съществуващия тогава клас 500 сс, а през 2001 и 2002 първото място отново е за сините – за пореден път дело на десеткратния световен шампион.
През 2008 година Yamaha Factory Team привлича за спонсор компанията за енергийни напитки Monster Energy и името на отбора вече е Yamaha Monster Energy Motocross Team. Същият сезон към него се присъединява Давид Филипаертс, който с перфектното си представяне през годината печели убедително световната титла. Миналият сезон Yamaha Monster Energy Motocross Team грабна първото място в отборното класиране, непропускайки подиум в нито един кръг от световния шампионат.

МХ1
Давид Филипаертс: „Трасето в Севлиево ми е едно от любимите”
Роден на 7 декември 1983 г. в Тускани, Италия, Давид Филипаертс се качва на мотоциклет едва на 3 годишна възраст. Мотокросът му е в кръвта – дядо му е бил два пъти шампион на Белгия, но пък се запалва покрай баща си, който е бил механик на бившия световен шампион Андреа Бартолини. Първото състезание на Давид става факт, когато той е на 10 години, а през 95-та година завършва на второ място в италианското миникрос първенство. Звездата на талантливия мотокросист изгрява през 2003 година, когато печели в клас 125 сс на италианския шампионат по мотокрос. Следващият сезон този успех се повтаря, а през 2005-та завършва 4-рти в клас МХ-2 на Световния шампионат. През 2006-та година Давид се изкачва едно място нагоре и печели бронзовия медал в световното първенство. През 2007-ма година се класира на първо място в клас МХ1 на изключително конкурентното италианско първенство, а през 2008-ма печели убедително Световния мотокрос шампионат с отбора на Yamaha.

Нека се върнем малко назад. Разкажи ни за първите ти години в мотокроса.
Започнах да се занимавам с мотокрос, когато бях едва на 3 години покрай баща ми, който бе механик на Андреа Бартолини (световен шампион с Yamaha през 99-та).

Коя бе най-добрата ти година и победата, която никога няма да забравиш?
Със сигурност най-добрата ми година бе 2008-ма, когато спечелих титлата в Световния шампионат по мотокрос, но победата която никога няма да забравя бе през 2006 по време на Гранд при на Италия. Тогава спечелих и двата манша пред собствена публика.

Мотокросът е спорт, в който паданията са нещо обичайно...
Да, имал съм много падания, които забравям веднага и продължавам напред. Все пак това е част от спорта.

Защо Yamaha?
Преминах в Yamaha през 2008, защото за мен това е най-добрият отбор в момента.

Как премина подготовката ти за сезон 2010?
Много добре и се чувствам в отлична форма.

Колко пъти си се състезавал в България?
Бил съм в България много пъти и имам много добри приятели във вашата страна. Един от тях е състезателят ви по супермото Росен Тончев. Трасето ми е едно от любимите и веднъж дори спечелих там, а и организацията е на ниво.

Какви са ти очакванията от Севлиево?
Много се надявам да де завърна на подиума, а защо не и да спечеля титлата в края на годината.

Ще се състезаваш ли в други състезания през годината освен в световния шампионат?
Вече имам няколко старта за италианското първенство, мисля да продължа само тук.

Новата YZ450F? Какви са разликите на тазгодишния модел с този от миналата година?
Това определено е най-добрият мотоциклет, който някога съм карал. YZ450F е съвършено нов модел, много иновационен, един футуристичен мотоциклет, който може да се похвали със силен двигател, лесно управление и поддръжка. Опитахме се да направим перфектните настройки, които да прилягат идеално на стила ми на каране.

Кой ти е основният конкурент в световния шампионат?
Първите 10 най-добри състезатели.

Имаш идол в мотоциклетния спорт?
О, да. Това е пет-кратният световен шампион Джордж Джоуб (George Jobe).

2010 Yamaha YZ450F
Иновационен двигател, горивен инжекцион, изцяло обновена рама – това са само част от новостите, с които ще ви зарадва новата Yamaha YZ450F, пуснат на пазара на 30 октомври 2009 г. Явно с този коренно различен от предшествениците си модел японците са решили да „убият” всякаква конкуренция въпреки тежката икономическа криза в края на миналата година.

Преработките на мотоциклета започват с двигателя, чийто работен обем си остава 449,7 сс, но като че ли всичко останало е променено. Революционно решение на Yamaha е разположението на въздушния филтър отпред, а ауспуха отзад. Центърът на тежестта при YZ450F 2010 е изместен към центъра на мотоциклета, а поради тази причина и горивният резервоар се намира под седалката. Цилиндровата глава вече е с 4 клапана, а не с 5. Диаметърът на наклоненият назад цилиндър е увеличен на 97 мм, а ходът на буталото намален на 60, 8 мм. Местата на смукателните и изпускателните клапани са разменени (два огромни 36 мм смукателни клапани са разположени в предната част на агрегата на YZ450F, а 30 мм изпускателни – в задната), а кутията на въздушния филтър и 44 мм-та дроселова клапа Keihin се намират отпред. Форма на горивната камера е тип „затворен покрив”. Благодарение на всички тези промени Yamaha постигат ефективно изгаряне на газовете.

Системите за електронно впръскване на горивото навлязоха масово в съвременните мотокрос модели. Тази иновация, внедрена и в новата YZ450F, се захранва от 14 волтов генератор, а 12-те отвора се грижат за перфектното впръскване на горивото. Допълнителна екстра към мотоциклета пък е Yamaha GYTR Power Tuner, чиято задача е да настройва въздушно-горивната смес и запалването спрямо различните режими на каране.

Колекторът тип Tornado отвежда газовете до ауспуха ефикасно, като спомага за идеалната работа на двигателя на ниски и средни обороти. От друга страна, разработвайки заглушителя с дължина от 150 мм, екипът на Yamaha се вписва отлично в последните изисквания за нивото на шума, без от това мотоциклетът да губи мощност.

Изцяло подновената рама тип Bilateral Beam прави мотора значително устойчив на всякакъв вид повърхности. Рамата е разработена много прецизно – тя е съставена от 16 детайла усилен и пресован алуминий, който редуцира общото тегло на мотоциклета и улеснява управлението му.

Окачването на 2010 YZ450F може да се похвали с някои подобрени елементи. Предният амортисьор на KYB вече има 10 мм по-дълъг ход за гладко преминаване през неравностите, а задният – монтиран на централната ос на рамата, е с голяма вместимост на резервоара и 50 мм бутало за по-постоянен контрол. Офсетът е 22 мм, за разлика от 2009-модела, където бе 25, за да може да се подобри поведението на мотоциклета в завои. ­Тъй като стиловете на пилотиране на състезателите са различни, Yamaha са избрали кормилото Pro Typer, което се настройва по 4 различни начина.

Повече за мотора може да видите на следния адрес: Yamaha YZ450f 2010

Източник: Moto-Zone.bg
Публикувано на: 29.03.2010г.

Коментари