Преглед на новина


Световен MX шампионат 2010: Нови попълнения в редиците на Honda

Поглеждайки списъка на отборите, които ще премерят сили на мото-полигон „Горна Росица” край Севлиево след броени дни, виждаме едно име с дългогодишна история в офроуд състезанията – Honda. Днес ще Ви представим три от тимовете на японския производител – CAS Honda, Martin Honda и LS Motors Honda, които тази година ще разчитат на младите таланти и разбира се на уникалния CRF450R.

CAS HONDA
Отборът на CAS Honda, създаден преди близо 12 години, се е утвърдил като един от успешните и най-професионални отбори в МХ1. Собственикът Хари Айнсуърт (Harry Ainsworth) смята, че двете нови попълнения руснакът Евгени Бобришев (Evgeni Bobryshev) и южно-африканецът Гарет Суанопъл (Gareth Swanepoel) са достойна конкуренция на състезателите от европейските тимове. Бобришев и Суанопъл започнаха перфектно сезона, завършвайки съответно на 5-то и 8-мо място в първия кръг от шампионата на Великобритания. Във втория кръг, състоял се на 21 март, руският състезател се представи блестящо и заслужено спечели златото.

Евгени Бобришев, роден на 13 ноември 1987 г., има интересна, макар и кратка биография в мото-спорта. През 2004-та година той става шампион на Русия по мотоциклетизъм на писта, след което се насочва към мотокроса. Бобришев не блести с перфектни резултати на европейската сцена – завършва на 18 и 12-ста позиция в европейския шампионат съответно през 2005 и 2006-ста година, но 2007-ма е шампион на страната си в клас МХ2. Следващият сезон прави дебют в световния шампионат по мотокрос, завършвайки на 24-то място, а миналата година е 20-ти.

Роден на 24 ноември 1984 г. в Южна Африка, Гарет Суанопъл подписва двугодишен договор с CAS Honda тази година. „Суони” впечатли тим мениджъра Нейл Принс с 8-мото си място в крайното класиране на световния шампионат през 2009, който се очертава и като най-добрия сезон в кариерата му. Южно-африканецът прави дебют в Световния шампионат през 2004-рта, качвал се е на подиума 3 пъти, като първият е през 2007-ма. Суанопъл пропуска по-голямата част от сезон 2008 заради контузия, като тогава има само едно 10-то място в първенството на Холандия, клас МХ2.

MARTIN HONDA
Джими Албертсън дебютира в Световния шампионат в България

Отборът на Martin Honda е създаден в края на 80-те години от братята Паоло и Маурицио Мартин. Тимът, който може да се похвали с две световни титли, над 20 национални и европейски отличия, този сезон ще разчита на новата си американска надежда Джими Албертсън (Jimmy Albertson) и 18-дишния италианец Алесандро Батиг (Alessandro Battig)

По време на Starcross-а в Мантова, Джими Албертсън направи дебюта си в европейския мотокрос и спечели първото състезание от деня – надпреварата „Един срещу друг” в пряк двубой с настоящия световен шампион Тони Кайроли. По-късно през деня обаче по време на двата манша на същинския Mantova Starcross, Джими осъзна, че конкуренцията в европейския МХ1 изобщо не е малка.

Роденият на 16 юни 1988 г. в Сан Диего, Албертсън е 10 кратен шампион на щата Мисури, през 2004 става световен шампион в сериите Mini GP, а през 2005-та е шампион във Florida Winter Olimpics за втори път. През 2006 се състезава в сериите Vankouver Supercross Lites, като завършва успешно сезона със 7 подиума. През 2008 г. е 13-ти в АМА National MX1, но пък става шампион в новосъздадения формат Arenacross. Джими Албертсън идва в Европа след най-успешния си сезон в американския мотокрос шампионат – през 2009-та той завършва на 10-то място.

Вторият пилот на Martin Honda е младият талант Алесандро Батиг, роден на 3 юни 1992 г. През 2000 г. Батиг е шампион на Италия в малкия клас, от 2001 до 2007 се класира в топ 6 при юношите в Италия. През 2008 печели шампионата на Италия в клас МХ2, а през 2009 е европейски шампион по мотокрос в същия клас. Тази година Батиг ще дебютира при 450 сс машини.

LS MOTORS HONDA ще стартират своя трети сезон в Световния шампионат през 2010. Тази година LS Motors ще разчитат на Танел Леок (Tanel Leok), Давиде Гуарнери (Davide Guarneri) и Ашли Фиълек (Ashley Fiolek). Макар и млад, тимът на Стивън Летани може да се похвали с третото си място в МХ1 през 2009, спечелено благодарение на звездата Клемент Дизел.

Tanel Leok – роден на 1 юни 1985 г. Естонският мотокросист може да се похвали с това, че е първият състезател, печелил две световни титли при юношите – през 2000 г. в клас 85 сс, а през 2001 – в клас 125 сс. Същият сезон печели и в първенството на Германия, а следващите две години се класира на 10 и 15 място в световния шампионат, отново в клас 125 сс. През 2004 година Леок грабва бронза в едно от най-силно конкурентните първенства в Европа – това на Великобритания, клас МХ1, а също така прави и много добро класиране в световния шампионат, завършвайки на 6-сто място при 450 сс машини. Миналата година Танел става шампион на Италия по мотокрос, а на световния шампионат е 7-ми. Още при откриването на мотокрос сезона в Европа Танел Леок загатна, че е готов да атакува и световната титла, печелейки първото място в третия манш на престижния Старкрос в Мантова.

Давиде Гуарнери (Davide Guarneri) – роден на 25 март 1985 г. в Италия. След 7 години в класовете 125 сс и МХ2, Давиде Гуарнери счита, че вече е врече да изпробва възможностите си при професионалистите и този сезон ще се състезава в МХ1. 25 годишният италианец прави дебют в Световния шампионат през 2003 година, а първото му спечелено гранд при е това на Белгия през 2007-ма.

Ашли Флиък (Ashley Fleok) – родена на 22 октомври 1990 г. в Мичиган. За трета поредна година Ашли Флиък ще защитава честта на LS Motors Honda в Световния шампионат по мотокрос при жените. 19-годишната мотокросистка е една от най-успешните състезателки на Америка. Тя може да се похвали с 13 титли в аматьорските национални състезания, злато от престижните серии X-Games, както и две титли в Американския шампионат по мотокрос. Ашли прави дебют в Световния шампионат именно в Гранд при на България през 2008-ма година.

Източник: Moto-Zone.bg
Публикувано на: 30.03.2010г.

Коментари