Преглед на новина


Световен шампионат по мотокрос 2010 – преди старта: МХ1

Трасе № 1 в света – мото-полигон „Горна Росица” ще събере най-големите звезди на мотокроса, за да даде зелена светлина на едни от най-интересните офроуд серии. Световният шампионат по мотокрос стартира още утре в 9.30 ч в Севлиево със свободни тренировки и квалификации. Българската федерация по мотоциклетизъм вече се доказа като перфектен организатор на мотоциклетни прояви от международен характер, благодарение на което България се превърна в любима дестинация на много състезатели и отбори. Истинска чест е, че именно нашата страна е домакин на първия кръг от Световния шампионат по мотокрос – едно от най-големите събития в света на моторните спортове.

Поглед към стартовата решетка…

Дългият път до световната титла включва 15 кръга, изпълнени с много емоция и неочаквани обрати. В неделя на старта ще застанат 120 пилоти, които ще премерят сили в класовете МХ1, МХ2 и жени. Тази година в клас МХ1 ще видим 350 сс мотоциклет – новият КТМ 350 SX-F – първата крачка на FIM към намаление на работния обем на двигателите. В клас МХ2 пък има нови правила - пилотите не трябва да надвишават 23 годишна възраст.

Отборът на КТМ, спряган за един от фаворитите за спечелване на световната титла, ще изпита за пръв път възможностите на новия 350 SX-F на световен шампионат. Австрийският тим привлече в редиците си тримата настоящи световни шампиони, като с това пое известен риск. Тони Кайроли ще се опита да защити титлата си в МХ1 от миналата година, а негов най-голям съперник се очертава да бъде съотборникът му Макс Нагл, който завърши втори сезон 2009. Интересът към КТМ 350 SX-F е изключително голям още от началото на сезона, тъй като Кайроли вече има няколко победи с него в предсезонната си подготовка. Припомняме Ви, че Red Bull KTM Factory Team бе носител на златото през далечните 1984 и 1985 година, благодарение на Хайнц Кинигаднер. 2010 се очертава да бъде идеалният шанс за австрийците да грабнат първото място в най-важните световни серии.

В специално интервю за MotoZone Давид Филипаертс спомена, че очаква с нетърпение старта и цялото му внимание е насочено към победата. Италианецът спечели доверието на Yamaha Monster Energy още в дебютната си година в отбора през 2008, когато се качи на най-високата стълбичка на подиума в края на сезона. Той ще трябва да покаже цялостния потенциал на YZ450F 2010, който счита за перфектния мотоцкитлет.
Бронзът в световния шампионат през сезон 2009 отиде в ръцете на Климент Дизел, който този сезон ще кара за отбора на Rockstar Makita Suzuki с ясната амбиция – атакуване на първото място в световния шампионат. Към него се присъединява и Стивън Рамон, което прави жълтото дуо изключително опасно.

Топ 5 в класирането от сезон 2009 допълва небезизвестният Кен де Дайкер, който тази година ще кара за отбора на Yamaha Monster Energy Ricci.
В една от последните си статии MotoZone Ви представи отборите на Honda, които може би са с най-много нови попълнения в редиците си. Дали свежата кръв в състава на японския производител ще бъде достатъчно конкурентно способна да се противопостави на гръмките имена от топ 5? Макар Клемент Дизел вече да не е в отбора на LS Motors, неговата липса запълват Танел Леок и Давиде Гуарнери. Далеч по трудна е задачата на заводския CAS Honda Team, които тази година привлякоха руснакът Евгени Бобришев (води в първенството на Великобритания след три кръга) и Гарет Суанопъл (бивш пилот на Kawasaki).

Почти чисто нов е отборът на Kawasaki Racing Team, в чийто състав тази година влизат Себастиан Пърсел, Джонатан Бараган и Хавиер Буг. Kawasaki Racing Team ще участва за втора година в Световния шампионат под ръководството на Роджър Пърсел и Тиери Сусони - личности с впечатляващо минало в мотокроса. През сезон 2009 KRT заложиха на младият талант Гарет Суанопъл от Южна Африка, който се представи повече от добре, завършвайки първата си година в МХ1 на 8-мо място. Целта на зеления тим обаче, е не класиране в топ 10, а спечелване на световната титла, което явно се оказа трудна задача за водещия пилот на отбора Себастиан Пърсел. След знаменитата победа на Пърсел в най-престижното състезание в двуколесния офроуд – Мотокрос на нациите в края на 2008, лош късмет сполетя французина и пред него се изправи друго не по-маловажно предизвикателство – две тежки контузии. Прекарал цялата си кариера с Kawasaki, Себастиян Пърсел се върна на трасето през октомври миналата година, щастлив от факта, че японският тим продължава да вярва в него. Сега обаче пред състезателя на Kawasaki стои тежката задача да оправдае това доверие, класирайки се поне в топ 5 на шампионата.

Grand Prix Bulgaria 2009...

След невероятния дъжд, който се изсипа по време на стартовия кръг на Световния шампионат във Феанца, Италия, слънчево и приятно време посрещна величията в мотокроса в България. Гран при България 2009 събра около мото-полигон „Горна Росица” над 20 000 любители на мотокроса, високите скорости и адреналина. За втора поредна година БФМ бе организатор на два световни шампионата – тогава в Севлиево стартира надпреварата при жените, а в класовете МХ1 и МХ2 се проведе втория кръг от Световния шампионат. И докато през 2009-та в клас МХ2 се радвахме на двама родни състезатели – Николай Колев (Suzuki) и Николай Йовчев (Kawasaki), тази година за честта на България ще се бори пилотът на SRS Honda Петър Петров. През 2009 г. в клас МХ1 състезанието убедително спечели настоящият пилот на Aprilia Джош Копинс, който тази година ще кара единственият мотоциклет с двуцилиндров V-образен двигател – MXV 450. Втори остана Джонатан Бараган, който тази година е в редиците на Kawasaki Racing Team заедно със Себастиан Пърсел и Хавиер Бууг. Кен де Дъкер остана на трето място, а след него се нареди шампионът от 2008-ма Давид Филипертс.

„Горна Росица” – трасе № 1 за мотокрос в света

Не е тайна за никого, че мото-полигон „Горна Росица” е най-доброто трасе по мотокрос в света, както не забрави да спомене и председателят на комисия "Мотокрос" към Международната федерация по мотоциклетизъм - Волфганг Сръб по време на организираната вчера пресконференция от БФМ. Тази година ще бъде открит и най-модерният медицински център в световния шампионат, който разполага със зали за реанимация, манипулация и допинг контрол, санитарни възли, кабинет за главния лекар и стаи за медицинския персонал и площадка и хале за медицинския хеликоптер. Центърът е оборудван в съответствие с медицинския правилник на Международната федерация по мотоциклетизъм. Към допълните съоръжения, намиращи се в района на „Горна Росица” прибавяме и модерния прес-център, а така също и чисто новия пит-лейн и двете трибуни за зрители, осигуряващи абсолютна видимост към всяка една точка от трасето.

И така... Най-добрите мотокросисти на планетата са вече в Севлиево, а на нас ни остава само да се надяваме на хубаво време, за да прекараме един наистина страхотен празничен мото-уикенд.

Източник: Moto-Zone.bg
Публикувано на: 02.04.2010г.

Коментари