Преглед на новина


Гран при България 2010: Битката в световния шампионат по мотокрос започна

С Гран при България започна битката за титлата в световния шампионат по мотокрос за сезон 2010. Невероятно офроуд шоу зарадва 20 000 зрители, събрали се около мото-полигон „Горна Росица” в празничния великденски уикенд. В събота се състояха свободните тренировки и квалификациите в МХ1 и МХ2, както и първия манш в световния шампионат за жени. Истинското зрелище обаче стартира в неделя (4 април), когато топ-пилотите на планетата направиха четири страхотни състезания. Българската федерация по мотоциклетизъм за пореден път доказа, че умее да организира мотоциклетни прояви от световен мащаб, а отзивите за трасе № 1 в света „Горна Росица” след състезанието може да се опишат само с една дума – великолепно! Световният шампионат по мотокрос този сезон се очертава да бъде изключително вълнуващ. В Гран при на България състезателите на КТМ буквално окупираха челните места в двата класа, след като Макс Нагл спечели стартовия кръг в МХ1, а Марвин Маскуин триумфира в МХ2. Още в първия кръг се получиха някои интересни битки, а част от новаците определено изпъкнаха и загатнаха, че има причина те да карат в световния шампионат. Сред дебютантите бе и българската надежда Петър Петров, който завърши на 28-мо място в крайното класиране в МХ2. MotoZone реши да Ви върне на трасето в Севлиево, за да проследим как протече първият кръг от световния шампионат по мотокрос за някои от водещите отбори.

Red Bull KTM Factory Racing Team
Успешното представяне на КТМ започна в събота, когато Макс Нагл спечели квалификациите в МХ1. Още в първата обиколка германският състезател изпревари пилота на Kawasaki Racing Team Себастиян Пурсел, който макар че взе холшота не успя да задържи лидерството и завърши втори. Съотборникът на Нагл и настоящ световен шампион Тони Кайроли стартира лошо, но задмина двете препятствия Давид Филипаертс (Yamaha) и Клемент Дизел (Suzuki) и така си осигури третото място.

Първият манш при 450 сс в неделя мина изцяло под контрола на Нагл, който, след като си беше резервирал холшота, финишира цели 10 секунди преди втория Давид Филипаертс. Съотборникът на германския състезател в КТМ Тони Кайроли направи добър старт, но не излезе по най-добрия начин от първия завой и пресече финала на началната обиколка на 10-та позиция. Малко по-късно той се сблъска с падналия пилот на Kawasaki Себастиян Пурсел, което не му костваше много време, но го изтегли две места назад. Така Кайроли успя да се добере до пета позиция, зад Кен де Дайкер.

Лекият дъжд, който заваля в събота сутрин, явно е повлиял на пистата, тъй като много от пилотите заявиха, че тя е станала по-груба, с още повече неравности, а коловозите по-дълбоки. Прибавяйки към това и двайсетградусовата жега в неделния ден, състезателите определиха Гран при на България като истинско изпитание за концентрация и физическа издръжливост. Това обаче, явно не се отнасяше за пъргавия 350 сс мотоциклет на Тони Кайроли, който благодарение на него спечели втория манш в МХ1.

Tekka Suzuki Racing Team:
Благодарение на новата си звезда Клемент Дизеле отборът на Tekka Suzuki се поздрави с бронза в Гран при на България. Белгийският състезател се представи успешно още на квалификациите, след като държа шампиона от 2009 Тони Кайроли зад себе си през по–голямата част от надпреварата. Вълнуваща битка се разигра между него и съотборника му Стийв Рамон. Третото и пето място на Дизеле в двата манша бяха достатъчни за пилота на жълтия тим да се качи на подиума в стартовия кръг на световния шампионат по мотокрос.

Стийв Рамон се класира на пето място в Гран При България. Лош старт направи 30-годишният състезател на Suzuki в първия манш, което го изпрати на 7-ма позиция. След известна преработка на настройките в окачването на неговия RM-Z450 WS между двете състезания, той направо прелетя до третото място във втория манш. В крайна сметка Дизеле в момента има 36 точки, а Рамон е само с две зад него с 34.

Yamaha
Пилотът на Yamaha Monster Energy Motocross Team Давид Филипаертс, с който MotoZone ви срещна по-рано този месец, направи силен старт на сезон 2010, класирайки се на 4-то място. В първия манш Филипаертс следваше плътно Макс Нагл и се движеше втори до края на състезанието. Във втория манш пилотът на Yamaha падна при едно от спусканията, известно време след това караше гума до гума с Клемент Дизеле, но в последствие бе изпреварен от него и от Джонатан Бараган. Така Филипаертс завърши на 7-мо място второто състезание, което го постави на приличното 4-то място в крайното класиране.

Състезателят на ­Yamaha Monster Energy Ricci Кен де Дайкер завърши четвърти първия манш и 8-ми втория и така завърши Гран при на България шести.

Kawasaki Racing Team
Като цяло Гран при България мина успешно за Kawasaki Racing Team, след като между първите 11 се наредиха трима състезатели на зеления отбор. С най-добро време се отчете Джонатан Бараган, който завърши 7-ми в крайното класиране. Испанският пилот имаше труден ден в събота – падане в първата обиколка бе причината той да загуби много време и да финишира на 15-то място в квалификациите, но успя да компенсира пасива още в първото състезание, като няколко обиколки дори се движеше с две секунди по-бързо от водачите. Грешки в началото на първия манш обаче костваха ценно време на новия пилот в отбора на Kawasaki и той трябваше да се задоволи с 6-тото място. Във втория манш Бараган отново се добра до 6-тото място, оставяйки на цели 3 секунди зад себе си световния шампион от 2008-ма Давид Филипаертс.

Стартирайки от второ място, Себастиян Пурсел реши да си подсигури по-предното крайно класиране още в „мото-1” и преследваше плътно челната четворка в началото на състезанието до четвъртата обиколка, когато нелепо се подхлъзна при едно от изкачванията. Идващият след него Тони Кайроли буквално мина през зеления мотоциклет, като удари ауспуха и страничния спойлер на Пурсел, което накара испанеца да се оттегли от състезанието. Благодарение на по-голяма доза късмет и прилично каране, Пурсел финишира четвърти втория манш и така се нареди на 11-сто място в генералното класиране.

Успешен дебют в МХ1 направи третият пилот на Kawasaki Racing Team Хавиер Буг, завършвайки на 8-мо място в първия и 9-то във втория манш Гран При България. Така в крайното класиране френският състезател на зеления тим се нареди на 8-ма позиция и в крайното класиране.

Aprilia Racing Team – Джошуа Копинс
Победителят в Гран при България от 2009-та Джош Копинс, който тази година кара за отбора на Aprilia, направи добър старт за сезон 2010. В квалификацията неговата V-образна двуцилиндрова MXV450 се представи на ниво и класира Копинс на 9-то място. Състезателят на италианския тим за малко да „открадне” холшота от Макс Нагл в първия манш на МХ1, но лош късмет го изпрати на 8-мото място. В по-късния етап на състезанието Копинс отстъпи в битка с пилота на Kawasaki Джонатан Бараган и финишира 9-ти. Завършвайки на 10-място втория манш след още един перфектен старт, Джош се нарежда на 9-та позиция в крайното класиране след първия кръг на световния шампионат.

Honda
Гран при България определено не беше сред най-блестящите състезания за отбора на Honda. Състезателят на японската компания, класирал се на най-предно място, бе Давиде Гуарнери, който финишира 10-ти в МХ1 със своята CRF450R. Дебютантът при 450 сс мотоциклети класира LS Motors на 10-то и 12-то място в двата манша, като се представи изключително силно на фона на далеч по-опитните от него състезатели.
Съотборникът на Гуарнери в LS Motors Танел Леок изкара невероятен късмет, след като направи най-добра обиколка в свободните тренировки. Възпрепятстван от лоши стартове и последвали падания по време на маншовете обаче, той се класира едва на 12-то и 17-то място, а в крайното класиране е 14-сти.
Що се отнася до отбора на CAS Honda, новобранецът на тима Гарет Суанопъл направи също силен дебют, завършил на 12-то място в крайното класиране. В отделните маншове Суанопъл финишира 11-ти в първия и 13-ти във втория. Южно-африканецът не успя да потегли по перфектния начин, но макар и да не се класира сред първите 10, доказа, че е в по-добра форма от всякога.
При производителите лидер след първия кръг в световния шампионат по мотокрос са КТМ с 50 точки, следвани от ­Suzuki с 44, Kawasaki - 38, Yamaha - 27 и Honda с 10 точки. Битката за титлата продължава на 11-ти април с Гран при на Ломбардия в Мантова, където през февруари бе открит мотокрос-сезонът в Европа.

Източник: Moto-Zone.bg
Публикувано на: 06.04.2010г.

Коментари