Преглед на новина


Световен МХ шампионат 2010: втори кръг - преди старта в Мантова

На 4 април България бе домакин на първия кръг от най-голямата мотокрос надпревара – световния шампионат. Солидна заявка за титлата дадоха пилотите на КТМ, които се поздравиха с победата и в двата класа. В МХ1 спечели Максимилиян Нагл, а в МХ2 – Марвин Маскуин. Дебют при 250 сс мотоциклети направи голямата българска надежда Петър Петров. Сега, погледите на състезатели и фенове са насочени към Мантова в северната част на Италия, където на 10 и 11 април, ще се състои втория кръг от зрелището, наречено световен шампионат по мотокрос.Откъде си спомняте Мантова? Та нали именно там бе открит мотокрос сезонът в Европа през февруари с традиционния Starcross. Безапелационен победител тогава стана настоящият световен шампион Тони Кайроли, който тази седмица ще се опита да зарадва хилядите си почитатели пред родна публика, грабвайки златото. Неговата задача обаче няма да бъде никак лесна, на фона на перфектното представяне на Макс Нагл в България.

Легендарното трасе Tazio Nuvolari в Ломбардия е много по-различно от мото-полигон „Горна Росица”, така че крайният изход в неделния ден остава напълно непредсказуем. Видяхме, че КТМ350SX-F нямаше проблеми на бързото трасе в Севлиево и дори спечели втория манш в МХ1. Дали обаче новият мотоциклет на австрийската компания ще се справи с техничното и наситено със скокове трасе в Мантова, или ще отстъпи златото на по-големите си 450 сс събратя.

Пред собствена публика ще кара и пилотът на Yamaha Давид Филипаертс, който за момента е четвърти в генералното класиране.

Силна конкуренция на КТМ се очертават пилотите на Rockstar Tekka Suzuki. Клемент Дизеле, който се взе бронза в Гран При на България, е на път да регистрира първа победа за сезона или поне да се задържи на подиума, за да остане по-близо до лидерите в класирането. „Това е съвсем различно трасе от това в България, със свой собствен стил, но аз го харесвам. Това е технична, трудна писта, която ти създава много работа. Физически обаче, аз се чувствам в отлична форма и знам, че мога да бъда по-бърз и по-добър в сравнение с миналата неделя.”

Съотборникът на Дизеле Стийв Рамон зае трето място във втория манш в България и се намира на пето в генералното класиране, след като промени някои настройки в окачването на своя RM-Z450WS.

Последното гран при в Мантова се провежда през 2008-ма, а победител става Марк де Роувър (Beursfoon Suzuki MX Team), втори е Себастиян Пърсел (Kawasaki Racing Team), а бронзът отиде при Давид Филипартс (Yamaha Monster Energy Motocross Team).

МХ2
Невероятната битка между Марвин Маскуин и Кен Роксен в клас МХ2 ще продължи и в Мантова, тъй като нито един от двамата не мисли да подарява титлата. Настоящият шампион при 250 сс бе първи в общото класиране, но Роксен направи убедително каране и го следва по петите. Пилотът на КТМ стартира перфектно сезона, печелейки първата „червена чиния” за 2010 в Гран при на България. На подиума се качи и състезателя на Kawasaki CLS Стивън Фросард, който загатна, че тази година в топ 3 има място и за него. Желанието на Фросад да победи в Италия се подсилва от факта, че той е единственият от тримата, който няма спечелено гран при.

Силен уикенд в Севлиево направи новакът на Red Bull KTM Factory Team, който дишаше във врата на топ-пилотите през всички състезания от първия кръг. 15 годишния талант от Дания се намира на 4-то място в генералното класиране, което му дава отличен шанс за борба за титлата.Второто си Гран при в световния шампионат ще стартира и Петър Петров, който се класира на 28-мо място в Гран При на България. В Севлиево Печето имаше известни неприятности с веригата, но да се надяваме, че този път състезанието ще мине гладко и нашето момче ще ни изненада приятно. Челната тройка в клас МХ2 на Гран при на Ломбардия през 2008 образуваха Тони Кайроли, Тила Ратрай и Томи Сиерле.

Докато в България станахме свидетели на първия кръг от световното първенство за жени, Гран при на Ломбардия ще представи първи кръг на друго също не по-малко любопитно и интересно първенство - световната купа на ветераните. (FIM Veterans’ World Cup).

В рамките на втория кръг в Мантова ще бъде даден старта на още едни серии – европейското първенстно при 125 сс мотоциклети (UEM EMX 125 European Championship). Това ще бъде първото издание на този шампионат, като целта му е да се даде възможност на младите таланти да си прокарат път до големия елит на не много висока цена. Вторият кръг на световния шампионат по мотокрос може да се наблюдава отново пряко на адрес: www.freecaster.tv.

Източник: Moto-Zone.bg
Публикувано на: 10.04.2010г.

Коментари