Преглед на новина


Богдан Николов: имаме силна школа, но като държава не уважаваме своите успехи

На 4 април България бе домакин на първия кръг от световния шампионат по мотокрос, с което БФМ постави успешно началото на новия състезателен сезон. Тази година в 15-те кръга ще кара и български състезател – пилотът на SRS Honda Петър Петров (клас МХ2). През 2010 в страната ни ще се проведат кръгове от 4 световни и 5 европейски шампионата, както и купи по мотокрос и супермото. Само през 2009 имаме трима носители на европейската купа по супермото (Росен Тончев - клас S Open, Александър Георгив - клас S1 и Цонко Пеев - клас SM Junior), Ангел Караньотов и Калин Кулев станаха европейски шампиони в същата дисциплина съответно в класовете S3 и МaxiMoto, Иван Петров е европейски шампион по мотокрос в клас 65 сс, а в световната отборна надпревара по супермото – купата на нациите – България е световен вицешампион. Горните факти показват, че мотокросът наистина е „най-бързо развиващият се спорт с най-много постигнати резултати”, както споделя председателят на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов в интервю, специално за MotoZone:

Г-н Николов, една от задачите на БФМ е да създава подходящи условия за успешно развитие на състезателите. Как се постига това и в какво се изразява подготовката на нашите момчета? Колко школи за обучение на млади таланти има в България и къде?

Задачата на всяка една национална федерация е да администрира спорта в дадената страна, като организира националния си шампионат и кандидатства за европейски и световни първенства. Относно подготовката на българските състезатели, независимо дали са като „национален отбор”, както е в другите спортове, или става въпрос за национален шампионат, то бих искал да ви уведомя, че нито една мотоциклетна федерация не подпомага финансово своите състезатели. Единствено Team ITALIA, който съществува през изминалите няколко години (от 2004 до 2007), беше нещо като национален детски отбор. Всяка година те получаваха по 2 милиона долара от Олимпийския комитет на Италия. Просто за Ваша информация, бюджетът на Италианската федерация за 2009г. е близо 22 милиона евро.

Въпреки че БФМ не е получила дори и един лев от държавата за 2009г. за дейност и подпомагане на състезатели, ние все пак успяхме да подпомогнем най-добрите състезатели с близо 120 хиляди лева от наши собствени средства.

Хубавото на нашия спорт е, че имаме много млади таланти в различни клубове, но водещи са МСК „Севлиево”, който през последните няколко години организира и проведе целогодишна детска школа по мотокрос. Само от нея през 2009г. шест деца се присъединиха в националния шампионат.

Всичко е въпрос на финансови средства. Мотоциклетният спорт е доста скъп за всички, които го практикуват.



Тази година в България ще се проведат кръгове от редица световни и европейски шампионати, а преди седмица БФМ за пореден път доказа, че е организатор № 1 на мотоциклетни прояви от международен характер. До колко у нас се помага на мотоциклетизма като цяло и има ли институции, които подават ръка?

2009г. е най-успешната за мотоциклетния спорт в неговата 85-годишна история. Като нация и трасе спечелихме „Големия шлем” – три трасета номер едно в света (Севлиево, Троян и Плевен). Трима българи спечелиха европейските титли, имаме и трима носители на европейската купа по супермото. България стана световен вицешампион по супермото.

Разполагаме с изключително талантливи деца, потенциални европейски шампиони, които чакат своята подкрепа от нас и респективно от държавата. Отношението на всички правителства от 2000г. досега е положителна и благодарение на това България е номер едно в света през последните години.



На източноевропейския шампионат по мотокрос стартираха около 30 български пилоти, а на световното – само един състезател. Защо?

Както разбрахте от предишния въпрос, ние имаме силни детски школи, но нямаме финансови възможности.

Защо имаме само един състезател в световния шампионат е хубав въпрос, но отговорът трябва да се търси в Министерство на спорта, поради факта че ние кандидатстваме при тях с проекти за финансиране на високи спортни постижения. Петър Петров е представител не на български клуб, а на фирмения отбор на Хонда. За да участваш в световния шампионат трябва да си подготвен професионално, да имаш специално подготвен мотоциклет, да се заплати такса участие от 1000 евро на кръг плюс разходите за участие и резервни части.

Всичко това е свързано с финансовите възможности на БФМ, клубовете и най-вече на родителите на състезателите.

Един сезон в световния шампионат по мотокрос е свързан с над 100 000 евро разходи без подготовката. Нито ние, нито клубовете, нито родителите не можем да си позволим такива бюджети.

Само държавата може да подкрепи най-бързо развиващия се спорт през последните години с най-високите резултати.



На 4 април бяхме домакини на първи кръг от световния шампионат по мотокрос, а Петър Петров ще кара във всичките 15 кръга на първенството. Това може би беше най-голямото спортно събитие за уикенда. Защо като че ли мотокроса стои встрани от масовия медиен интерес в България? Как би се увеличил интересът на медиите?

На 4 април България беше домакин на най-голямото и престижно събитие за българския спорт през 2010г. Защо няма медиен интерес не мога да ви отговоря, въпрос е на компетентност и желание.


Нещо странично… Какво се случва с проектите за писти за Мото ГП и Формула 1?

Всичко, което беше необходимо да се направи от наша страна е направено. Имаме предварителен договор за MotoGP от 2012 до 2016, имаме договор за Формула 1 от 2012 до 2016, имаме и мастър-план за пистата. Оттук нататък трябва да се учреди акционерно дружество, в което държавата ще участва с терена, а останалите инвестиции са външни. След учредяване на това акционерно дружество, ще бъде подписан договорът , с който разполагаме.


Като стана въпрос за Формула 1… Знаем, че сте бил шампион и имате много победи в миналото на известни писти.
Казват, че дори сте карали на Имола и точно на завоя „Тамбурело”, където загина Аертън Сена, сте катастрофирали тежко. Бихте ли разказали?


Имам много успехи на много писти и много катастрофи на много писти, но това е минало – гледам бъдещето и не се страхувам да мечтая.


Да се върнем на темата за българския мотокрос. На 25 април стартира републиканския шампионат. Кои са основните претенденти за титлата?
Николай Куманов се върна на трасето след година отсъствие…

Претендентите за национален шампион през 2010г. са много. Моите предвиждания са:

В клас 65сс – Валентин Матеев

В клас 85сс – Иван Петров или Майкъл Иванов

В клас МХ2 – Николай Колев или Тодор Тотев

В клас МХ1 – Николай Куманов



В последните години мотоспортът у нас постигна много, имаме европейски шампиони по мотокрос и супермото, като организатори сме на световно ниво. Вие имате голям принос за това, а и като състезател сте достигали много високи върхове в кариерата си. Оптимист ли сте по въпроса за успешното развитие на мотоциклетизма, в частност мотокроса, в България?

Не съм оптимист, поради факта че при явни успехи и силна детска школа, ние като държава не уважаваме своите успехи.

България доказа, че е номер едно като организатор и трасета, но по важното е този успех да бъде допълнен с много европейски и световни таланти, с които ние разполагаме.

Не съм оптимист, защото организирането и изграждането на трасетата зависят от БФМ, но европейските и световни шампиони зависят само от държавата като финансиране. Ние имаме потенциалните таланти.



Снимка: Дневник
Източник: Moto-Zone.bg
Публикувано на: 13.04.2010г.

Коментари