Преглед на новина


Световен МХ шампионат: Втори кръг - Италия - МХ1 - анализ

Кайроли печели първа победа с КТМ 350 SX-F
На 10 и 11 април, в северната част на Италия – Мантова, Антонио Кайроли написа нова страница в историята на мотокроса. Настоящият носител на титлата спечели знаменита победа с новия КTM 350 SX-F, триумфирайки във втория кръг на световния шампионат. Явно идеята на австрийците да привлекат в редиците си именно шампионът от 2009-та е била печелившия им коз, защото благодарение на него 350 сс SX-F успя да се пребори с 450 сс машини на техничното легендарно трасе Tazio Nuvolari.

ПЪРВИ МАНШ
След като си осигури пол-позишъна в съботните квалификации, Давид Филипаертс стартира безупречно и взе холшота в първия манш. Щастието на пилота на Yamaha Monster Energy Motocross Team не трая дълго, тъй като груба грешка в третата обиколка му костваше падане, той трябваше да се върне до 12-стото място и едва ли не да започне състезанието отначало. Доста трудна изглеждаше задачата на италианеца, който обаче успя да се добере до петото място, но бе наказан с 1 минута заради проблем със заглушителя и нарушено ниво на децибелите.

От грешката на Филипаертс най-добре се възползва пилотът на Rockstar Tekka Suzuki Клемент Дизеле, който пое манша под свой контрол и финишира първи. След падането на Филипаертс, белгиецът бе плътно следван от пилотите на КТМ Тони Кайроли и Макс Нагл, които завършиха съответно на второ и трето място. Представителят на американската школа Джими Албертсън не започна добре уикенда и бе 17 на квалификациите в събота. Добър старт в неделния ден, позволи на състезателя на Honda да се движи дори няколко обиколки пред Кайроли, но в крайна сметка финишира 6-ти.

Чудесно представяне в първия манш направиха пилотите на Kawasaki Racing Team, като и тримата се наредиха измежду първите 10. С най-предно класиране – 5-то място е ветеранът в отбора Себастиян Пурсел, дебютантът в МХ1 Хавиер Буг е 7-ми, следван от Джонатан Бараган. Състезателят на LS Motors Honda Танел Леок бе 9 след първото състезание. Неприятен инцидент пък сполетя пилотът на Rockstar Tekka Suzukki Стийв Рамон, който въпреки това успя да достигне от 17-ста до 10-та позиция.

ВТОРИ МАНШ
Приятната изненада в клас МХ1 тази година може би ще се окаже Хавиер Буг. Новият пилот на Kawasaki Racing Team караше по безупречен начин в събота и бе пети в квалификациите. Във втория манш в неделя талантливия французин успя да вземе холшота и макар, че отново завърши на пето място, направи най-доброто си гран при досега. Няколко мотоциклета паднаха в началната обиколка, като сред тях бяха съотборниците на Буг – Пурсел и Бараган (шести във втория манш). Още в същата тази първа обиколка настоящият световен шампион Антонио Кайроли успя да отнеме лидерството от пилота на Kawasaki и бранеше първото място до края на манша.

Втори завърши сънародника му Давид Филипаертс, който почти не бе притесняван от никого през всичките 35 минути. Злочестата катастрофа в първото състезание обаче го постави на 8-мо място в общото класиране за Гран при на Ломбардия.

Победителят от Севлиево Макс Нагл, спечели бронза в италианското гран при, приключвайки втория манш на трето място. Четвърти остана победителят от първия манш Клемент Дизеле, а пети - пилотът на Yamaha Monster Energy Ricci Кен де Дайкер. Заради лош старт звездата на Rockstar Tekka Suzuki Стийв Рамон, трябваше да наваксва от 14-ста до 7-ма позиция, където остана и в общото класиране за гран при на Мантова.

Американецът Джими Албертсън не потегли добре и трябваше да премине през доста състезатели, за да се добере до 13-тото място, което все пак това бе достатъчно за да завърши 9-ти в Ломбардия.

Другата изненада при 450 сс мотоциклети е руснакът Евгени Бобришев, който направи силен старт и се движеше на пето място в първата обиколка. Проблеми в последните десет минути от състезанието обаче изпратиха 22 годишният пилот на CAS Honda на 9-та позиция в манша, а в общото класиране за Гран при на Ломбардия Бобришев е 17-ти.

Топ 10 на втория манш допълва французинът Антъни Бойсиере от отбора на TM Racing.

Вторият кръг на световния шампионат не започна по най-перфектния начин за Джош Копинс. Още по време на квалификациите в събота пилотът на заводския тим на ­Aprilia се сблъска във въздуха с французина Грегори Аренда и като по чудо се отърва без сериозни наранявания. Завършил на 24-то място квалификациите, лошият късмет на Копинс продължи и в по-хладния неделен ден, когато ново падане го изпрати на 33-та позиция в първия манш. Във втория обаче, състезателят на Aprilia направи страхотен старт, но въпреки жестоката битка с пилотите от топ 5, финишира на 11-то място.

Общо класиране Гран при на Ломбардия, Мантова, МХ1


Така водач в генералното класиране за световния шампионат в клас МХ1 е Антонио Кайроли с 88 т., а само на точка зад него е съотборникът му в КТМ Максимилиан Нагл. На трета позиция в момента се намира Клемент Дизеле с актив от 79 точки. До края на световния шампионат има още 13 кръга, а малката разлика в точките показва, че те ще бъдат наистина оспорвани. Следващото предизвикателство за пилотите в клас МХ1 е третият кръг, който ще се проведе във Валкенсуорд, Холандия на 25 април.

Източник: Moto-Zone.bg
Публикувано на: 16.04.2010г.

Коментари