Преглед на новина


WEC 2010: Втори кръг – Сервантес и Ахола с равни точки след Португалия

Вторият кръг на световния шампионат по ендуро се състоя на 18 и 19 април в Португалия.Препятствията за състезателите започнаха още в петък, сблъсквайки се първо със затруднените полети в Европа, а след това и с проливния дъжд. Техничното трасе във Фейв се оказа истинско предизвикателство за ендуристите, които трябваше да изминат 3 обиколки и разстояние над 60 км. Хлъзгавият терен и влажните условия пък направиха задачата на топ-пилотите на планетата още по-трудна.

Ден 1
Тежкото трасе в Португалия се оказа изключителен тест за издръжливостта, майсторството и физическата подготовка на състезателите. Абсолютен шампион във втория кръг в категория Е1 стана Антоан Мео, който спечели първото място в и двата състезателни дни. В събота френският пилот на Husqvarna превъзмогна контузията на коляното, която го сполетя в първия кръг и след люта битка с Джони Аубер финишира над 3 секунди преди него. Състезателят на КТМ остана на второ място, а третата си позиция от Испания дублира Кристобал Гуереро с Yamaha.

Изключително интересна се очертава битката за световната титла в категория Е2, след като испанското чудо Иван Сервантес и неговият пряк съперник Мика Ахола се оказаха с равни точки и еднакъв брой подиуми след втория кръг. Пилотът на заводския отбор на КТМ доказа, че се намира в перфектна форма, след като в събота завърши 12 секунди преди Иван Сервантес. Техничното трасе бе привлекателно и за Юха Салминен, който спечели третото място.

Обратно на очакванията на феновете се развиха събитията в категория Е3, където състезателят на ­Gas Gas Кристоф Намботин взе първа победа за сезона след тежко единоборство с Дейвид Найт. Въпреки, че пилотът на КТМ завърши последния специален рунд с 6 секунди преднина, Намботин даде всичко от себе си и в крайна сметка успя да го победи. Найт остана на второ място, на 2,53 секунди зад заводския пилот на Gas gas. Подиумът допълни още един състезател на КТМ - Симоне Албергони, който завърши трети.

Ден 2
Ту слънчево, ту дъждовно време се редуваха през втория ден в Португалия. Това направи трасето „пълно с капани” за състезателите от клас Е2, които трябваше да стартират първи в неделя.

Нека обаче започнем с категория Е1, където Джони Аубер реши да атакува титлата още с първия Ендуро-тест, но заради падане загуби ценно време. Цели 25 секунди имаше да наваксва пилотът на КТМ, който завърши втори след кратка битка със съотборника си Еро Ремес. Победител в този клас отново стана Антоан Мео, който води и във временното генерално класиране за световния шампионат.

С 30 секунди пасив след Extreme-теста победителят от първия ден Мика Ахола завърши на второ място в неделя. От това най-добре се възползва испанецът Иван Сервантес, който пое лидерството и в първенството. Световният шампион при юношите от 2008-ма г. Томас Олдрати завърши трети, като това е първи подиум за италианеца в клас Е2. Пилотът на КТМ остави 15 секунди зад себе си многократния победител в WEC Юха Салминен.

Дейвид Найт продължава с отличното си представяне в клас Е3 на световния шампионат по ендуро, след като завърши сутришния тест на първо място. Състезателят на Gas gas Кристоф Намботин обаче явно не мисли да му отстъпва титлата и продължи да го атакува в неделя. За съжаление падане в късния следобед изпрати Намботин чак на трето място, а между тях се нареди Симоне Албергони с КТМ. Така след Гран при на Португалия Найт води в шампионата с 97 точки.


Класиране след Гран при на Португалия:

Категория Е1:
1. Антоан Мео, Франция, КТМ – 97 т.
2. Джони Аубер, Франция, КТМ – 91 т.
3. Кристобал Гуереро, Испания, Yamaha – 78 т.
4. Николас Депариос, Франция – 63 т.
5. Жулиен Гаутиер, Франция, Honda – 62 т.

Категория Е2:
1. Иван Сервантес, Испания, КТМ - 94 т.
2. Мика Ахола, Финландия, Honda - 94 т.
3. Юха Салминен, Финландия, BMW - 76 т.
4. Томас Олдрати, Италия, КТМ - 68 т.
5. Пиере Алекснадре Ренет, Франция, КТМ - 59 т.

Категория Е3:
1. Дейвид Найт, Англия, КТМ – 97 т.
2. Кристоф Намботин, Франция, Gas gas – 89 т.
3. Симоне Албергони, Италия, КТМ – 82 т.
4. Ориол Мена, Испания, Husaberg – 68 т.
5. Себастиян Гюлауме, Франция, Husqvarna – 58 т.

Източник: Moto-Zone.bg
Публикувано на: 24.04.2010г.

Коментари