Преглед на новина


РШЕ 2010 I кръг: В България Ендуро ИМА

Само няколко дни преди старта на Републиканския шампионат по Ендуро в пресклуб България президентът на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов заяви: „В България все още НЯМА ендуро. То се практикува главно от хора, които искат да се разхождат в гората.” Този уикенд обаче неговите думи бяха напълно опровергани – и от организатори, и от състезатели, и от фенове. Защото в България Ендуро ИМА, има хора, които държат на този спорт, хора, които карат с желание и искат Ендурото да се популяризира. 7000 любители на екстремния мотоциклетизъм посетиха Шейново, за да гледат първия кръг на РШЕ, като с това дадоха да се разбере, че смисъл да се развива и съществува Ендурото има.

На първи и втори май офроуд клуб „Севтополис” имаха щастието да открият тазгодишния Републикански шампионат по Ендуро и се справиха перфектно с тежката задача. Всъщност мотоциклетното шоу започна още в петък с атрактивен Хилклайминг – дисциплина, която се провежда с цел подгрявка на състезатели и фенове. Участие взеха 25 души, сред които и група от 6 австрийци. Те бяха дошли на седмична ендуро-разходка в България по покана на старозагорския клуб „Луда Работа” и решиха да разнообразят почивката си с атрактивното приключение, наречено Хилклайминг. Самото състезание бе разделено на две части. Най-напред ентусиастите изкачваха наклон с дължина 125 м, след който за наградата от 500 лв. продължиха да се борят 10 пилоти. 80 м още по-стръмна и на пръв поглед невъзможна за преодоляване отсечка бе следващото предизвикателство, с което се справиха само четирима и това бяха Красимир Колев, Петер Бахлер, Станислав Стоянов и Георги Тодоров. След жестока битка обаче Кокера отстъпи наградата на австрийския пилот.

Ден I - Специалните тестове...
В събота започна същинското състезание. Първият кръг за 2010 – Ендуро „Севтополис” бе открит от кмета на село Шейново Николай Терзиев, който изказа благодарността си към организатори и участници и даде ясен знак, че провеждането на шампионата край Казанлък ще продължи и догодина с тенденцията да стане традиция.

Републиканският шампионат по ендуро за пръв път се провежда по правилника на ФИМ, към който първоначално много от състезателите бяха скептично настроени. През първия състезателен ден участниците трябваше да изминат 3 обиколки от по 40 километровото, технично трасе. Комбинацията от стръмни изкачвания и спускания, горски пътеки, водни препятствия, съчетани с живописната природа на Казанлъшката котловина, направи надпреварата наистина атрактивна. Два специални теста бяха арената на същинското състезание, в което ендуристите трябваше да покажат максимална бързина в събота – крос/екстрийм тест с дължина близо 2 км и изкуствено изградени атрактивни препятствия, както и ендуро тест, с дължина 3 км, минаващ през Стара Планина.

Шампионът в последните няколко години Георги Тодоров (KTM) бе отново безапелационен – най-бърз във всички специални тестове, той заслужено спечели първото място в събота.

„Трасето беше доста натоварващо и с много добра маркировка. Като първо състезание от този формат тестовете минаха добре. Организацията беше на ниво, а от нас се искаше само да караме” – заяви състезателят на „Луда Работа”, Стара Загора.

Втори финишира пилотът на „Моторекс мотобум” Пламен Янков с мотоциклет Beta 525, а трети се нареди Станислав Стоянов от “Eкометал Рейсинг Тийм” с Yamaha 450.

Три дами поеха по състезателното трасе в събота, но то се оказа доста тежко за тях и те не успяха да финишират. Близначките Биляна и Габриела Мартинови („Луда Работа”, Ст. Загора), както и Денка Йорданова („Риск” клуб, Габрово) направиха опит да се преборят с техничния терен наравно с мъжете в клас „Хоби”. Единствена Биляна Мартинова обаче оцеля, за да стартира във втория ден, което й донесе победата. Лош късмет и доста нелепа контузия попречи на състезателката на „Риск” клуб – Габрово да завърши в събота, което я изкарва от строя и за състезанието в родния й град следващата седмица.

„Получи се доста нелепа ситуация: бутах мотора, за да го обърна в едни камънаци и го изпуснах, а кормилото се стовари върху ръката ми. Сега 30 дни ще бъда окована с игли и затова ще се наложи да пропусна следващия кръг в Габрово” – бяха думите на Денка.

„Трасето беше типичното ендуро-трасе с екстремите по време на самото състезание. Изпитвах голяма трудност и умора, но това ни радва. Бих желала да е по-лесно, но съм щастлива, че съм преодоляла терена” – каза Габриела Мартинова.

Ден II – Кокера и Ники-Сървайвъра гума до гума
Истинското зрелище за публиката се състоя на 2 май, когато на стадиона в село Шейново се проведе т. нар. Ендурокрос. Горещ пролетен ден и много слънце посрещнаха над 7000 зрители, които прекараха една незабравима и наситена с емоции неделя. Изключително екстремно и технично трасе пък бяха подготвили организаторите от клуб „Севтополис”. Наред с атрактивните препятствия на стадиона, експертите трябваше да се преборят с една „приятна” локва, но какво би било състезание по Ендуро без солидна доза кал?

25-те състезатели потеглиха едновременно, а Станислав Стоянов се изстреля от старта и поведе колоната. След една обиколка обаче, той бе изпреварен от Георги Тодоров и победителят от „Сървайвър” Николай Мартинов, които на няколко пъти си размениха лидерската позиция, взривявайки публиката с атрактивно каране. По средата на дистанцията Михаил Митов от MG Racing се включи в борбата за първото място, но заради проблем с едно от препятствията остана на трета позиция. Мартинов и Кокера бяха гума до гума до самия финал, но шампионът успя да задържи статуквото и си тръгна с пълния брой точки.

„Добре разположени и интересни бяха препятствията в неделя. Имахме доста ленти, а и беше обезопасено за публиката. Момчетата от Казанлък си свършиха перфектно работата. Определено най-големи „неприятности” в неделния ден ми създаде Николай Мартинов” – заяви Кокера след надпреварата.

„Организацията беше много добра, а на мен лично този формат ми харесва повече. Предишният беше по-опасен, а това трасе бе по-безопасно. В неделя поведох след старта, но впоследствие умората надделя, което позволи на Кокера да ме изпревари” – каза Станислав Стоянов.

В клас „Хоби” първото място отиде при Иван Иванов с КТМ („Луда Работа”), а втори остана Иван Минков с Kawasaki KDX 220. Третото място на подиума бе за Свилен Чукуров с КТМ („Луда Работа”).

Цанко Цанков – Лудия печели при АТВ-тата
Не по-малко оспорвана бе битката за първото място в категория АТВ. През първия ден състезателите трябваше да изминат 4 обиколки с дължина 23 км. Забавяне от 20 минути попречи на Цанко Цанков – Лудия да завърши първи в събота и той бе изпреварен от Радостин Георгиев (КТМ). В неделния ден, когато АТВ-истите трябваше да се справят с предизвикателството на затвореното трасе, нещата се развиха по съвсем различен начин. Красимир Колев от „Екстрийм Тойота Венци” взе холшота след първия завой, а Цанков се движеше шести. По-късно обаче Лудия поведе колоната и в крайна сметка стана шампион в първия кръг на републиканския шампионат по Ендуро. Втори и трети се наредиха Радостин Георгиев с КТМ 525 („Луда Работа”) и Красимир Колев с Honda TRX450 от отбора на „Екстрийм Тойота Венци”.

„Трасето беше много хубаво като маршрут, но имаше много камъни. Загубих доста време на две места, където ни „затапиха” много. Въпреки, че Радо ме победи в събота, мисля че се представих много добре. По-доволен съм обаче от представянето си в неделя. Бях шести или 7-ми след старта, но се радвам, че успях да спечеля” – каза щастливият победител след състезанието.

„Трасето не беше толкова дълго, но доста трудно и натоварващо. Въпреки това то бе сравнително проходимо. В неделя направих отвратителен старт и трябваше да наваксвам от предпоследна позиция. Успях обаче да се добера до второто място. Колкото до организацията, мисля, че клуб „Севтополис” спокойно могат да кандидатстват за организатор на годината. Единствен конкурент може би ще им бъде само кръгът в Шумен, но да не забравяме, че тази година два нови клуба се включват в шампионата – Търговище и Несебър” – заяви Радостин Георгиев след финала.

Допълнителна порция адреналин преди награждаването внесе любителския мотокрос, който е традиционен за Шейново. Около 30 мотоциклета се включиха в надпреварата, а Николай Йовчев и Исмет Бекиров сътвориха невероятно шоу за публиката с професионално каране и атрактивни скокове.

Ендуро страстите продължават следващия уикенд, когато на 8 и 9 май в Габрово ще се състои вторият кръг от Републиканския шампионат. С изключителната си организация клуб „Севтополис” определено вдигнаха летвата доста високо, но сега инициативата е в ръцете на домакините от „Риск” клуб.

Източник: Moto-Zone.bg
Публикувано на: 05.05.2010г.

Коментари