Преглед на новина


Георги Тодоров – Кокера: „В ендурото никога не знаеш какво те очаква!”

На 1 и 2 май в Казанлък стартира Републиканския шампионат по Ендуро, а на зрелището се насладиха над 7000 любители на екстремния мотоциклетизъм. Ние пък решихме да ви срещнем с главните действащи лица на трасето, а именно състезателите в различните категории. Какъв по-приятен повод от днешния Гергьовден да ви запознаем с безспорния победител в първия кръг и няколкократен шампион на България Георги Тодоров – Кокера.

Роден на 6 ноември 1972 година, Кокера участва в РШЕ от 2006-ста и е състезател на мотоклуб „Луда работа”, Стара Загора.

От кога се занимаваш с Ендуро и как се запали по тази дисциплина?
Карам от малък, може би от 15 години, а с ендуро се занимавам от 6-7, когато навлезе в България. Преди това карах пистови мотоциклети.

Едни австрийци бяха дошли на гости и искаха да стигнат от Стара Загора до Емине. Те обаче не искаха да карат по асфалта, а по горските пътеки. И просто казаха „карате след нас”. Първоначално на нас ни се стори доста трудно, но след това ни хареса.

С какво те впечатли ендурото?
С това, че караш сред природата, препятствията са естествени - изкачвания, пътеки и никога не знаеш какво те очаква.

През 2010 шампионатът за пръв път ще е по правилата на световния ендуро шампионат. Допада ли ти този формат?
Лично на мен този формат не ми харесва, защото така се губи тръпката от началото до края.

Как ти се стори трасето? Разкажи ни за специалните тестове в събота..
Трасето беше доста натоварващо, с много добра маркировка. Организацията беше перфектна. Като за първо състезание от този формат тестовете минаха добре. Съдиите ни изчисляваха времената и ни ги лепяха на кормилото. От нас се искаше само да караме.

Как беше състезанието в неделя?
В неделя препятствията бяха добре разположени и интересни, беше добре направено. Имаше доста ленти и беше обезопасено за публиката. Момчетата от Казанлък си бяха свършили страхотно работата – похвали за тях. Мисля, че в неделя най-големия ми конкурент определено беше Николай Мартинов.

Какво според теб трябва да се направи, за да се популяризира ендурото в България?
Ендурото е нов спорт в България и доста хора го свързват с мотокроса, а това са две съвсем различни дисциплини. За да се популяризира Ендурото, трябва значително да се увеличи медийната популярност.

Източник: Moto-Zone.bg
Публикувано на: 06.05.2010г.

Коментари