Преглед на новина


РШ по Супермото: Росен Тончев от „Несебър мото” спечели първия кръг в Кюстендил

С победа започна сезона състезателят на „Несебър мото” Росен Тончев, печелейки първия кръг от Републиканския шампионат по Супермото. Общо 32-ма състезатели застанаха на старта на картинг пистата в Кюстендил, за да премерят сили в класовете 65 сс, 85 сс, S Open и АТВ.

Най-атрактивното шоу за публиката спретнаха пилотите от клас S Open. Шампионът в тази категория за 2009 Тончев, европейският шампион в клас S3 Ангел Караньотов и трикратният носител на Европейската купа Александър Георгиев караха почти през цялото време гума до гума. Проливният дъжд, който се изсипа в Кюстендил, накара организаторите да затворят офроуд частта, но това не направи зрелището по-малко.

„На тренировките се представих много добре – и на трите дадох първо време. Не можах да стартирам добре в първия манш, Ангел поведе. Във втория обаче направих много добър старт. Борбата за първото място се водеше между мен, Ачо и Сашо, почти през цялото време карахме, както се казва, гума до гума. Заваля обаче дъжд и затвориха офроуд частта. Мисля, че се представих добре.” – заяви победителят след състезанието.

„Това ми е една от любимите писти и винаги съм я харесвал, може би защото там ми е било първото състезание. Тази писта обаче има един недостатък и той е че на нея изпреварванията стават много трудно. Трябва да си много прецизен на старта, за да се измъкнеш по-напред още в първите завои. Преди първия манш времето беше 50 на 50 дали ще вали или не. Прекапа за малко, но за моя радост не заваля. Чувствах се уверен и бях сигурен, че нещата ще се развият добре. Така и стана. Стартирах перфектно и в първия завой бях първи и така остана класирането до края. Не карах рисковано, напротив. Така си направих карането, че да мога да издържа целия манш без да се умора и карах дори предпазливо. Това беше печелившата стратегия. Втория манш нещата не станаха, както ми се искаше. При старта направих една малка грешка и заради нея си изпатих. Тръгнах 3-ти и просто не ми се отвори никаква пролука до края на състезанието. Сашо и Росен останаха железни до края. Мисля, че трябва да съм доволен, въпреки, че не съм.” – заяви Ангел Караньотов.

“Стартирах трети в първия манш и то със стари гуми, поради липсата на финанси за нови. Направихме много оспорвано състезание с Росен, на няколко пъти се опитах да го изпреваря, но не успях. Във втория манш стартирах втори и така продължих до края и общо взето съм доволен от представянето си днес” – бяха думите на Сашо Георгиев.

При малките, в клас SM Junior до 65 сс победител стана Валентин Матеев, следван от Хакан Халми – и двамата с КТМ. Третото място взе Милен Георгиев с ­Kawasaki.

Майкъл Иванов (KTM) събра пълния актив от 50 точки и се изкачи на най-високото място на подиума, а негови подгласници станаха Цонко Пеев (KTM) и Веселин Иванов (Yamaha).

При АТВ-тата Цанко Цанков, който миналият уикенд триумфира в първия кръг на Ендуро шампионата, бе безпогрешен и днес. Втори и трети станаха Николай Русев и Георги Гочев.

Вторият кръг на Републиканския шампионат по Супермото ще се състои следващата седмица на пистата „Долна Митрополия” край Плевен, а успоредно с това ще се проведе и първи кръг от шампионата по мотоциклетизъм на писта.

Класиране:

SM-Jr 65 cc:
1. Валентин Матеев – 50 т.
2. Хакан Халми – 44 т.
3. Милен Георгиев – 40 т.

SM-Jr 85 cc:
1. Майкъл Иванов – 50 т.
2. Цонко Пеев – 44 т.
3. Веселин Иванов – 38 т.

S Open:
1. Росен Тончев – 47 т.
2. Александър Караньотов – 45 т.
3. Александър Георгиев – 42 т.

SM-ATV:
1. Цанко Цанков – Лудия – 50 т.
2. Николай Русев – 42 т.
3. Георги Гочев – 42 т.

Източник: Moto-Zone.bg
Публикувано на: 09.05.2010г.

Коментари