Преглед на новина


Тончев и Георгиев печелят източно-европейския шампионат след Хасково

В неделя на картинг пистата в Хасково се проведе финалът на източно-европейския шампионат по супермото. След него стана ясно, че в клас S Open за 2009 титлата отива при Росен Тончев, в клас S1 - при Александър Георгиев, а при най-малките - шампион стана Майкъл Иванов.

Около 60 участници се състезаваха в класовете SM Junior – 65 сс, SM Junior – 85 сс, SM-S1, SM-Open и SM-ATV. Супермото състезанията се провеждат на трасета, състоящи се от около 30 % офроуд и 70 % асфалт. Днес обаче състезателите караха само на асфалт, тъй като офроуд частта не бе изсъхнала достатъчно. Въпреки това надпреварата бе много зрелищна и интересна.

Класовете SM-S1 и SM-S Open стартират едновременно както обикновено. Според класирането след квалификациите в събота първи тръгна Росен Тончев, следван от Ангел Караньотов, трети потегли Александър Георгиев, а четвърти – Калин Кулев.

След люта битка със Сашо Георгиев, Ангел Караньотов убедително спечели последния кръг в Хасково в клас S1 и така стана шампион на България за сезон 2009. Второто място обаче, бе достатъчно за Георгиев да завоюва златото в източно-европейския шампионат. На третото място се нареди Тодор Тотев.

Ангел Караньотов: „Стартирах добре първия манш, още от началото поведох групата и така продължих до края. Сашо през цялото време ме затискаше, но така и не успя да ме изпревари.”

„В първия манш допуснахме много голяма грешка, като сложихме меките гуми, а теренът беше за твърди. В средата на състезанието, към десетата обиколка, имах проблеми с едната от тях и може би затова завърших втори. Вторият манш сложихме твърда, но стара гума. Опитах се да изпреваря Ангел, но трасето бе прекалено тясно – все пак това е картинг писта. Въпреки, че карахме гума до гума почти през цялото време, не успях да го изпреваря.” – каза Александър Георгиев.

В клас SM-Open Калин Кулев от „Рейсинг тим” Плевен спечели надпреварата в Хасково, като завърши с 47 точки. Със същия актив, но с по-лош втори манш финишира Росен Тончев. В първия манш състезателят на „Несебър мото” взе победата, но във втория направи фал-старт и беше наказан (трябваше да изтърпи stop-and-go), за което загуби ценно време.

„Бях четвърти в квалификацията и макар, че разликата във времената не беше голяма, веднага си пролича, че с този мотор не се чувствам съвсем на място на тази бавна и много начупена писта. Изостанах от тройката (Ангел, Росен и Сашо) и финиширах втори в S Open. Във втория манш обаче Росен направи фал старт и след наказанието се озова зад мен. Аз обаче нямах намерение да му подарявам победата и въпреки че той беше по-бърз, не можа да ме изпревари около 15 обиколки и аз спечелих.” – каза Калин Кулев.

„Първият манш станах първи в S Open без проблем. Във втория манш обаче не можах да тръгна, направих фал-старт и това бе причината да загубя. Ако не беше тази грешка, щях да спечеля състезанието.” – заяви Росен Тончев след състезанието.

В най-малкия клас SM-Junior победители станаха Валентин Матеев (до 65 сс) и Майкъл Иванов (до 85 сс). При АТВ-тата пък кръга в Хасково спечели Цанко Цанков.

Класиране:

SM-Junior – 65 cc
1. Валентин Матеев – Тим Балинов
2. Харли Горов – Диана Рейсинг
3. Хакан Хълми – МСК Севлиево

SM-Junior – 85 cc
1. Майкъл Иванов – Троян Моторспорт
2. Цонко Пеев – Бяла Слатина Моторспорт
3. Станимир Илиев – Литекс Ловеч МС

SM –S1
1. Ангел Караньотов – Караньотов спорт
2. Александър Георгиев – Рейсинг Тим Плевен
3. Тодор Тотев – Литекс Ловеч МС

SM-SOpen
1. Калин Кулев – Рейсинг Тим Плевен
2. Росен Тончев – Несебър Мото
3. Андрей Асенов – МСК Миньор Перник

SM-АТВ
1. Цанко Цанков – Crazy Fox
2. Десислав Цеков – Hard Riders
3. Николай Стефанов – Crazy Fox

Източник: Moto-Zone.bg
Публикувано на: 09.11.2009г.

Коментари